Cégtörténet

A Dobos Elektronikai Kft. 1991-es alapítása óta folyamatosan fejleszti méréstechnikai tartozékait, kiegészítőit, villamos fogyasztásmérőkkel kapcsolatos szabályzó, valamint hitelesítő illetve lokális és távleolvasó, telemetriai berendezéseit.

A Dobos Kft. fejlesztési törekvései a tömeges háztartási és ipari fogyasztásmérők mérés- adatgyűjtési infrastruktúrájának biztosítását célozzák meg. Fél-automatikus, variaosztós, számítógép-vezérelt fogyasztásmérő hitelesítő berendezéseinket az ország összes hitelesítő állomásán használják a fogyasztásmérő órák szabályzására, valamint hitelesítésére. Az eltelt időszak alatt nagy tapasztalatot gyűjtöttünk az elektronikus fogyasztásmérőkről és kommunikációs szabványaikról, ami azt eredményezte, hogy cégünk mérési adatgyűjtéssel kezdett foglalkozni.

Az első lépés ez irányban egy kézi terminálos adatgyűjtő rendszer kifejlesztése volt, amelyet az összes hazai áramszolgáltató területén eredményesen alkalmaznak nagyfogyasztói mérőhelyek számlázási adatainak összegyűjtésére. (Pl. E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt, E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt, E.on Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt, – RWE: ELMŰ Nyrt., ÉMÁSZ Nyrt. – EDF: DÉMÁSZ Zrt.) Az első kiolvasórendszer a PSION cég ipari alkalmazásokra kifejlesztett kézi terminálját használja.

A rendszer sikerét látva kifejlesztettünk egy saját kiolvasó eszközt, az OptoCom-ot, amelynek jellemzője a könnyebb kezelhetőség és a felhasználó igényeire szabott alacsony ár. Ez az eszköz ideálisan alkalmazható az energiagazdálkodás szervezésére így elsősorban az ipari nagyfogyasztók energetikusainak hasznos segédeszköze lehet. Segítségével, az összes – a magyar villamos hálózaton alkalmazott – fogyasztásmérő optikai úton leolvasható. Az említett mérő típusok a következők: SL7000, ZMD, ZMB, ZMG, Indigo, Spectra, Alpha, Uher, METS-MD, DC3.

Az energiapiac liberalizációja, az energiagazdálkodás korszerűsítésének igénye és az áramszolgáltatók költségcsökkentési törekvései magukkal hozták az igényt a számlázási adatok on-line leolvasására.

Cégünk következő fejlesztése egy telemetriai rendszer létrehozása, amely teljes megoldást nyújt az elektronikus fogyasztásmérők adatainak pl. számlázási regiszterek, terhelési görbék távoli lekérdezésére. A rendszer elnevezése EMS. Ez a rendszer képes GSM kommunikáció segítségével távoli mérési helyek leolvasására és a GPRS technológia segítségével akár perc alapú, trendszámítást támogató algoritmusok mérési adatokkal történő ellátására is. Közös fejlesztésben dolgozunk a Pannon valamint a T-Mobile GSM mobil szolgáltatókkal is ennek a rendszernek sikerén, továbbá annak érdekében, hogy mi is részesei lehessünk a piaci változásoknak, és támogathassuk az villamos energia ipar liberalizációját.

Cégünk innovatív fejlesztési törekvéseit az is jelzi, hogy az országban először a Dobos Elektronikai Kft. fejlesztett kézi terminálra COSEM protokollal leolvasó szoftvereket és 2002-es évtől kezdődően a cégünk tagja lett a DLMS svájci szervezetének, amely elektronikus mérő egységek kommunikációs nyelvének fejlesztésével foglalkozik.

Cégünk egyik legsikeresebb terméke a terepi illetve mobil munkavégzést támogató MOBIDUS alkalmazáscsomag, továbbá az elektronikus fogyasztásmérők távleolvasási céljaira kifejlesztett intelligens AXIA SmartModem család is a mérés-adatgyűjtés területén megszerzett több éves tapasztalatainkat tükrözi.